ПРЕС-РЕЛІЗ за результатами дослідження електоральних настроїв виборців 74-77 виборчих округів (м. Запоріжжя)

Дослідницька група “Інститут маркетингу та консалтингу” 01-06 липня 2019 р. провела опитування електоральних настроїв виборців 74-77 виборчих округів (м. Запоріжжя). Дослідження проводилося методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face), було опитано 2016 респондентів. Вибірка репрезентативна для виборців зазначеного регіону. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) – 3.2%.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Респонденти позитивно оцінюють роботу президента України В.Зеленського і мера міста Запоріжжя В.Буряка. Рівень довіри до кожного з них – більше 60% у відповідних округах. Водночас діяльність чинного прем’єр-міністра В.Гройсмана не викликає довіри (орієнтовно 55% від усіх опитаних). Також цікаво відмітити, що, не зважаючи на тривалий термін перебування В.Гройсмана на прем’єрській посаді, близько 3% респондентів не знають хто він такий.

Стосовно прийдешніх позачергових виборів народних депутатів України (21 липня 2019 р.), то в цілому понад 60% опитаних виборців з цих округів стверджують, що вірогідніше за все будуть на них голосувати. Вагаються у своїх намірах прийти на виборчі дільниці в день голосування близько 14% опитаних. Водночас 19% респондентів (тобто майже кожен п’ятий!) впевнені, що не будуть брати участі у позачергових парламентських виборах.

Найбільшу підтримку електорату – серед усього загалу опитаних – наразі отримують такі політичні сили як “Слуга Народу” (близько 30%) та “Опозиційний Блок” (16%) серед усіх опитаних.

Окрім цих політичних структур найбільшу електоральну підтримку в Запоріжжі мають “Опозиційна платформа – За життя” (10%), партія “Голос” (9%) та ВО “Батьківщина” (4%).

В розрізі підтримки кандидатів-мажоритарників електоральна картина виглядає дещо строкатіше:

У 74 виборчому окрузі наразі найбільше симпатиків мають “опоблоковець” Ігор Чумаченко (25%) та самовисуванець Петро Сабашук (12%).

У 75 виборчому окрузі наразі найбільше симпатиків мають “опоблоковець” Віктор Бусько (26%) та “опоплатформовець” Сергій Кальцев (12%).

У 76 виборчому окрузі наразі найбільше симпатиків мають “опоблоковець” Анатолій Пустоваров (27%) та “опоплатформовець” Микола Ярмощук (10%).

У 77 виборчому окрузі наразі найбільше симпатиків мають самовисуванець Вячеслав Богуслаєв (47%) та “опоблоковець” Сергій Бессонов (13%).

Також примітно, що в середньому по цих округах відповідь “важко відповісти” щодо конкретних кандидатів надало близько 24% (тобто кожен четвертий-п’ятий опитаний).

Таким чином, можна попередньо підсумувати, що виборці округів 74-77 позитивно ставляться до “нових облич” в політиці України, дають немалий кредит чинному президентові України В. Зеленському, його партійно-політичній команді.  Мешканці Запоріжжя позитивно оцінюють діяльність міського мера В. Буряка. Водночас, в розрізі мажоритарників, за мандати народних депутатів будуть боротися передусім висуванці опозиційних сил – “Опозиційного блоку” та “Опозиційної платформи – За життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *